Am descoperit aceasta prajitura delicioasa acum un an de zile. Si de atunci o tot fac, nu pentru ca as fi pusa pe repeat, ci pentru ca este un adevarat dezmat al simturilor.
Se face foarte usor si este mereu la fel de ispititoare si apetisanta. Plus ca iti da posibilitatea sa tot inovezi, sa fie de fiecare data putin diferita decat data anterioara, dar sa ramana tot timpul delicioasa si fina.
De fapt, poftitorii la ciocolata stiu cum e!
Haideti sa va povestesc maiastra reteta!
Si ca sa incep inginereste, va precizez ca aceasta prajitura este compusa din blat, crema si glazura + ornament.
Blatul este, de fapt, un pandispan.
-5 oua;
-5 linguri de zahar(+1,2 pliculete zahar vanilat)
-5 linguri de faina;
-1 lingurita praf de copt.
Se bat albusurile spuma, se adauga zaharul, lingura cu lingura, apoi galbenusurile, unul cate unul si la final faina, tot lingura cu lingura si presarata pe toata suprafata compozitiei, mixata la viteza mai mica pentru a nu face cocoloase. Plus lingurita de praf de copt.
Se incinge cuptorul in prealabil la 180 de grade. Compozitia se toarna intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se lasa la cuptor pana trece testul scobitorii, aprox 20-30 min.
Se scoate pandispanul si se lasa la racit.
Intre timp ne apucam de crema, pentru care ne trebuie:
-250-300 g de mascarpone;
-250-300 g nutella sau finetti double(crema ciocolatie + alba); eu folosesc borcanelul de 400 de grame ca sa-mi ramana putina si pentru glazura.
Topim crema de ciocolata combinata pe baie de apa. Mai puteti adauga si bucatele de ciocolata neagra sau cu diverse creme pentru a da o usoara aroma.
Apoi adaugam crema topita peste mascarpone si mixam pana se omogenizeaza. Punem la frigider pentru 15 min ca sa se intareasca putin.
Glazura se face foarte simplu. Avem nevoie de:
-restul de finetti/nutella + 1 ciocolata neagra(sau alba daca vreti sa iasa o glazura mai deschisa la culoare);
–100-150 ml frisca lichida;
-20 g unt.
Ciocolatele se topesc impreuna cu untul pe baie de apa. Apoi se adauga frisca lichida si se amesteca mereu fara sa fiarba. Se inchide focul si se lasa deoparte sa se raceasca putin pentru a fi mai inchegata(in felul asta nu riscam sa se scurga pe langa, atunci cand o intindem pe pandispan).
Toate fiind gata, nu ne ramane decat sa le asamblam.
Pandispanul(blatul) se taie in jumate si se umple cu crema de mascarpone si ciocolata. Glazura se toarna la suprafata si se intinde uniform.
Prajitura poate fi lasata asa sau o putem orna cu ciocolata alba razuita ori zdrobita in bucati mai mari. Ramane ca la punctul asta sa va puneti imaginatia la treaba.
Este cea mai fina si mai eleganta prajitura din bucataria happymami!
Va invit sa o incercati si voi si sa-mi spuneti cate laude ati primit pentru ea din partea celor dragi!