Scrisoare deschisa HR-istilor vanatori de IT-isti

itDragi vanatori de specialisti IT,

Stiind ca piata a cam intrat la apa din cauza de plecare in masa pe alte meleaguri, mai ademenitoare, asezate in contexte vestice, civilizate, cu speranta unei educatii pentru copii, net superioare celei din Ro , cu incredere ca ai mai multe sanse la o viata linistita dupa pensionare(si ca, implicit, vei primi o pensie de bun simt care sa-ti permita un trai decent),atunci cand faceti intalnirile alea de brainstorming legate de ce metode sa mai folosim ca sa atragem specialisti, incercati sa fiti creativi cu propunerile practice, nu cu textul de agatat !

Pentru ca:

-nu aveti de-a face cu visatori, naivi, care pot fi dusi de nas de colo-colo dupa cum bate vantul, mai poetic, mai artistic…come on, va adresati unor oameni care gandesc in cifre, nu le serviti lirisme !

-schimbarea jobului pe care-l au se poate produce din niste considerente destul de previzibile(asta daca i-ati privi ca pe niste oameni care o folosesc, in munca lor, foarte des pe doamna Logica, nu pe domnul Poem ) si acestea sunt: salariul(care nu difera foarte mult de la companie la alta), proiecte noi, provocatoare (aici depinde ce-si doreste omul) si, eventual, o atmosfera aiurea, lipsa de chimie in colectiv, management slab.

Simplu si la obiect. Cam astea-s motivele lor de plecare. Si cum, in general, mai toate firmele din domeniu au in spate niste corporatii de pe afara care stiu cum sa le creeze un mediu placut din mai toate punctele de vedere (probabil ca le lipsesc doar stripteuzele :D), mai greu ii furi si mai greu ii ademenesti sa plece.

Asa ca, dragi HR-isti si dragi sefi de HR-isti, daca vreti cu adevarat sa va procurati oameni buni din piata, veniti cu niste propuneri sui-generis, originale, care sa fie si practice totodata.

Nu le trimiteti poeme de dragoste! Ca ei sunt oameni inteligenti, nu puteti decat sa le starniti rasul, care este tot o manifestare a inteligentei si a superioritatii. 🙂 Da, stiu, i-am gadilat putin, dar am facut-o intentionat, pentru ca ei chiar sunt niste Mesteri Manole ai tehnologiei si eu ii admir. Chapeau!

Revenind.

Propunerile mele vin dintr-o observare a nevoilor pe care le intampina corporatistul in zilele noastre si din dorintele lui realiste, zic eu, posibil de indeplinit. Si aici ma refer la orice om al muncii, nu numai la cei din IT, care sunt cel mai mult vanati in piata.

1. Gradinite/Scoli arondate corporatiei, fie ele de stat, fie particulare, fie construite special pentru copiii angajatilor (ma refer aici la corporatiile foarte mari). Majoritatea angajatilor au sau vor avea un copil la un moment dat. Iti fidelizezi foarte mult un angajat oferindu-i un loc in apropiere unde sa poate ajunge repede pentru a-si lasa/vizita peste zi/lua copilul. E mai confortabil si pentru el, si pentru copil. In felul asta, il lasi sa evolueze normal, sa-si faca o familie, sa aiba o viata sanatoasa psihic. Sa-si faca un cuib, sa aiba oamenii dragi aproape, sa-i respecti in felul asta viata personala, sa-i permiti sa aiba un echilibru.

2.Vacante platite pentru familia angajatilor. In fiece an, alta destinatie. E tot o forma de team building, aceeasi Marie, cu alta palarie :).

3.Chirii platite/acord cu bancile pentru costuri reduse la credite.
Managerul unei corporatii n-ar trebui sa incheie nicio conventie de salarii daca banca respectiva nu ar veni direct cu un pachet special, costuri reduse pentru toate produsele/serviciile pe care le vrea un angajat. E o piata concurentiala. Vor bancile clienti, trebuie sa gandeasca propuneri atractive, cu adevarat atractive, nu acelasi produs imbracat putin in poleiala, care iti e adus de o fata draguta si aranjata. Come on!!! Negociati, dragi manageri pentru angajatii vostri! Orice!! Atata vreme cat nu avem monopol pe piata, totul poate fi negociat. Si gogoasa de la colt (angajatii mei au pofta de gogosi azi…Alo, tanti de la gogoserie, azi am comanda mai mare, deci vrem pret mai mic!)

4.Abonamente la teatru/film. Stiu ca se practica ideea cu abonamente la sala. Dar de culturalizat, ce ziceti? Una e delectarea prin sport, alta e delectarea prin arta. Catharsisul rulz, too! 🙂

Cu siguranta un brainstormig si un chestionar printre angajati pot sa va aduca idei bune de fidelizare a angajatilor existenti si de ademenire a altora noi.

Pentru cei care nu ma cunosc, nu, n-am nicio treaba cu HRul, dar m-a amuzat terbil o poezie de agatare primita pe mail de un specialist IT. Si atunci am vrut sa va impartasesc din ideile mele.

Ce parere aveti? Sunt realizabile? Eu sunt adepta zicerii ‘totul e posibil!’ … 🙂 Voi?

P.S. Iaca si opera literara:

Poezie de agatat, de Haseristu Hunter

Iţi propun să-ncepi povestea, ce te scoate din rutină
Cu noi manageri, proiecte, într-un sediu cu lumină
Unde poţi să-ţi bei cafeaua, pe-o terasă cu umbrele,
Unde mediul e dinamic, cu task-uri uÅŸoare, grele.

Dacă vrei să-nveţi mai multe, pe segmente variate,
Ai traininguri, conferinţe şi cursuri acreditate.
Fiecare echipă-n parte, propriu se gestionează,
Managementul se implică şi-oportunităţi creează.

Lucrezi cu oameni flexibili şi pasionaţi de nou,
Participi la Reading Group-uri cu alţi colegi din birou…
Ai sală de relaxare, ai şi sală de masaj,
Bibliotecă virtuală, publicaţii cu tiraj
Cadre de lucru solide, Agile ÅŸi ITIL, de fel
Accent pe comunicare şi pe oameni şi pe ţel.

Oferim un echilibru, ai timp pentru ale tale
Pentru hobby-uri, prieteni dar şi sport în săli centrale.
Dacă vrei să ştii mai multe despre o nouă etapă
Raspunde la mail şi lasă, poveastea ta să-nceapă : )

sursa foto

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.