Sambata am participat la cea de-a doua conferinta din Romania a lui Alfie Kohn, la invitatia fetelor de la Totul despre mame, carora le multumesc.
Lume multa, freamat, emotie, mamici si tatici deopotriva, pe alocuri si bebelusi/copii mici.
Unii mai fusesera si anul trecut, altii veneau pentru prima data. Cu totii manati de aceeasi nevoie de a-l asculta pe cel ce urma sa le vorbeasca despre parenting neconditionat vs parenting conditionat, pedepse vs recompense, despre cum si unde gresim in abordarea pe care o avem fata de copiii nostri, mai mici ori mai mari.
Guess what ? Majoritatea parintilor din sala aveau copii cu varste pana in 6 ani, adica se aflau la inceputul experientei de parinte, dornici de autoperfectionare, dornici sa afle idei sanatoase de abordare a omuletului pe care-l cresc sub aripa.
Foarte interesant este faptul ca in Ro au fost traduse cele mai multe carti ale lui, mai multe decat oriunde altundeva pe glob, a fost cerut, cu totii i-am aplaudat ideile si am meditat lung la ele. Si totusi omul spune foarte clar ca fiecare parinte trebuie sa-si cladeasca impreuna cu copilul lui relatia cea mai buna pentru ei.
Recomandarile lui, desi pertinent argumentate, nu reprezinta reteta ideala in cresterea micilor omuleti, fiindca psihologii iti pot povesti despre cum functioneaza mintea si emotiile lor, dar nu-ti pot indica un sablon anume pe care sa-l aplici copilului si astfel sa obtii rezultate sigure, ca si cum ai apasa pe un buton si ai obtine ceea ce masinaria a fost setata sa faca. Copiii sunt fiinte complexe, unice, de multe ori imprevizibile cu care e necesar sa construim relatii proprii, autentice dupa reteta instinctului nostru.
Si pentru ca tematica abordata contine principii misto, alternative la parentingul traditional, bune de discutat si de meditat, m-am gandit sa vi le expun rand pe rand, intr-un mod aerisit care sa ne permita sa povestim impreuna, punctual, cum ne raportam noi la ele, cum le simtim, daca ni se potrivesc sau nu.
Nu voi tine cont de ordinea lor de la conferinta, ci ma voi raporta la aspectele principale pe care le abordeaza inclusiv in cartile lui.
Parenting/iubire conditionat(a)vs parenting/iubire neconditionat(a), controlul asupra copiilor nostri, pedepse/recompense, mitele oferite copiilor, succes/esec, perspectiva copilului.
Va urma.
Pingback: Parenting conditionat vs parenting neconditionat | Happymami
Pingback: Copilul tau esti tu | Happymami